ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Προχωρούν τα έργα του Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου στην έκταση του πρώην Ιπποδρόμου στο Φάληρο, που χρηματοδοτεί με 560 εκατομμύρια ευρώ το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τμ – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου.
Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μία από τις οικολογικές λειτουργίες του Πάρκου, σε σχέση με το χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που χρειάζεται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων.
Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα αποτελέσει μία όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και ανακάλυψης για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

idryma-niarxos-ippodromos-660

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι η ικανότητά του να επανενώσει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος πρασίνου, ο οποίος προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.

Ως project μάνατζερ του έργου, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Ευρώπη, έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που έχει στην κατοχή του το Costa Ναυαρίνο.
Το σύνολο του έργου που θα εκτελεστεί σε σχέδια του διεθνούς φήμης φιλέλληνα αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, περιλαμβάνει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής του πρώην Ιπποδρόμου με τη δημιουργία ενός πάρκου έκτασης 120 στρεμμάτων.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2015.

Το συνολικό master plan

ippodromos4

Το συνολικό masterplan για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου που επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, αφορά μια έκταση 760 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενωθεί με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15% της συνολικής έκτασης. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο.

ippodromos2

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τμ, και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Χρηματοδότηση
To 2009, το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για να αναλάβει το συνολικό κόστος της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η δωρεά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πότε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

ippodromos5

Η  απόφαση του Ιδρύματος να αναλάβε το έργο
Το 1998, με γνώμονα την προσήλωσή του στην υποστήριξη της παιδείας και των τεχνών, το Ίδρυμα έλαβε την απόφαση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου κτιρίου για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, οι συλλογές της οποίας στεγάζονται, προς στιγμήν, σε τρεις ξεχωριστούς χώρους, καθώς και τη συνακόλουθη αναβάθμιση του Οργανισμού, με σκοπό την εξασφάλιση πρόσβασης σε μελετητές όλων των ηλικιών, την παροχή μέσων έρευνας και πληροφόρησης και τη σύνδεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με άλλες ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες.
Η πρόταση παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στο εγχείρημα. Ανεξάρτητα από την παραπάνω πρωτοβουλία, το Ίδρυμα εξέταζε παράλληλα πρόταση για αντίστοιχη υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από τα δύο αυτά σχέδια αναδείχθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προοπτική, η οποία αποτελούσε την ιδανική σύνθεση της αποστολής και της δέσμευσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με μακροχρόνιες αναμορφωτικές προοπτικές: τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δωρίζοντας στον ελληνικό λαό ένα πολύ σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι δημόσια ιδρύματα. Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε για χρήση από το ευρύ κοινό και είναι σχεδιασμένο ειδικά για να προσφέρει πρόσβαση σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με αναπηρίες.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

ippodromos6

Συνολική έκταση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το ΚΠΙΣΝ θα καλύψει έκταση 170.000 τμ, 85% εκ των οποίων θα καλυφθεί από το Πάρκο, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύψουν το 15% του συνολικού χώρου.

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano
Ο Renzo Piano, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας (www.rpbw.com) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου. Έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του '70 με το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, και έκτοτε έχει υλοποιήσει σημαντικά καινοτόμα έργα σε όλον τον κόσμο, όπως την αναμόρφωση του παλαιού λιμανιού της Γένοβας, την αναβίωση της πλατείας Potsdamer Platz στο Βερολίνο, τον τερματικό Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, την αναδιαμόρφωση και επέκταση της Βιβλιοθήκης & Μουσείου Morgan και το νέο κτίριο των «New York Times» στη Νέα Υόρκη, καθώς και την αίθουσα συναυλιών Parco della Musica Auditorium, στη Ρώμη.

Το 1998, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση του κλάδου, το Αρχιτεκτονικό Bραβείο Pritzker.

Διαχείρηση του ΚΠΙΣΝ μετά την ολοκλήρωσή του
Με την ολοκλήρωσή του, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείρισή του. Το ΚΠΙΣΝ ανήκει στον ελληνικό λαό.

Πού βρίσκεται το ΚΠΙΣΝ και πώς επιλέχθηκε ο χώρος
Ο χώρος του ΚΠΙΣΝ βρίσκεται στο Δέλτα του Φαλήρου, 4,5 χλμ νότια του κέντρου της Αθήνας και ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Δημάρχου της Καλλιθέας, συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η τοποθεσία ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για την κατασκευή έργου αυτής της κλίμακας.

Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED
Η Πλατινένια ή Χρυσή Πιστοποίηση στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό (Leadership in Energy and Environmental Design – LEED) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα πιστοποίησης πράσινων κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο παρέχει ανεξάρτητη πιστοποίηση ότι ένα κτίριο ή κοινότητα έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με χρήση στρατηγικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότητα του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αναγνώριση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Η Πλατινένια πιστοποίηση LEED είναι η πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη για έργο αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη.

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου
Το Ίδρυμα ανέλαβε τη χρηματοδότηση της προμελέτης για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, την οποία εκπόνησε ο Renzo Piano. Την ευθύνη για την υλοποίηση της προμελέτης έχει το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Comments are closed.