ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΟΛΛΑ ΥΔΑΤΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η οδός Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία.

Τον διαγωνισμό "Rethink Athens" για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την κεντρική οδό, τον κέρδισε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra,  από τα σημαντικότερα διεθνώς στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου, με την πρόταση "One Step Beyond". Υπολογίζεται πως στα τα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμο το έργο, μαζί με την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα ως την Πλατεία Αιγύπτου, που αναμένεται να κοστίσει συνολικά 80 εκατ. ευρώ.

29199 rethink_athens_07_0-630x353 rethink_athens_anaplasi_panepistimiou_maketa_kapodistriako_aftodioikisi Οδός-Πανεπιστημίου-

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσει η λεωφόρος για τα οχήματα από τα τέλη της φετινής χρονιάς. Το έργο  τα οποία και θα εξευρεθούν από κοινοτικές πηγές.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

Η βραβευμένη πρόταση "One Step Beyond"

Η πρόταση "Ένα βήμα μπροστά" επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή του Rethink Athens, ανάμεσα σε 71 άλλες προτάσεις από την Ελλάδα από 11 χώρες απ΄όλο τον κόσμο. Από αυτές οι εννέα προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία  έληξε τον Οκτώβριο του 2012.

Τα πιο πρόσφατα σχέδια των OKRA περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο "τρίτο κέντρο" του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης κ.α..

Οδός-Πανεπιστημίου-2

Οι αρχές της πρότασης

Η ιδεά της πρότασης βασίζεται στη δημιουργία μίας πόλης προσιτής: Το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο.

Η οδός Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία.

Η ευρύτερη στρατηγική, στο πλαίσιο, αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αρχή αυτή αφορά στην αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων, όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Comments are closed.