ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΚΙΕΣ, ΘΑΜΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΝΑΠΛΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ   

Με έργα ανάπλασης και την εμφύτευση πλατανιών στην Πανεπιστημίου, η Αθήνα φιλοδοξεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν, ενώνοντας την πλατεία Συντάγματος με την Ομόνοια. Να μετατρέψει σε πραγματικότητα το όραμα πολεοδόμων και χωροτακτών.

  «Οι πελώριες θαυμάσιες λεύκες της οδού Σταδίου, από την οδόν Έδουάρδου Λω έως την οδόν Κοραή, φυτευμένες δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια, πανύψηλες και φουντωτές, ένωναν τις κορφές τους και σχημάτιζαν μια όαση πρασίνου και σκιάς. Κάτω από τον ωραίο αυτό και πρασινόλευκο θόλο, οι Αθηναίοι κάναν στάση για να βγάλουν τα καπέλα τους», αναφέρει ο θεατρικός συγγραφέας Μίλτος Λιδωρίκης που έζησε την Αθήνα της Μπελ Εποκ.

Θα φυτευτούν 83 νέοι μεγάλοι πλάτανοι ύψους 9-10 μέτρων και μαζί με τα υπάρχοντα πλατάνια, που αποτελούν μέρος της αστικής πανίδας της Αττικής και τις ακακίες (συνολικά 167 δέντρα) θα δημιουργήσουν έναν σύγχρονο αστικό κήπο αντίστοιχο με αυτούς του Παρισιού.

Τα πλατάνια είναι αειθαλή και καθώς είναι πλατύφυλλα προσφέρουν μεγάλη σκίαση.

Εκτός από τη φύτευση νέων δέντρων στην Πανεπιστημίου θα δημιουργηθούν μεγάλα γραμμικά παρτέρια. Τα παρτέρια εκτός από τα δέντρα θα φιλοξενούν διάφορα είδη θάμνων, αλλά και πολλά εποχικά φυτά. Η συνολική επιφάνεια των παρτεριών θα ανέλθει σε 2.260 τ.μ και θα αποδώσει στην οδό τον πράσινο χαρακτήρα της.

Πανεπιστημίου 2

Για τους χώρους φυτεύσεων προβλέπεται, όπου είναι δυνατόν, η εφαρμογή βιώσιμων συστημάτων υπόγειας στράγγισης. Η συγκεκριμένη υποδομή προσφέρει συγκράτηση του νερού στις ρίζες των δέντρων, επιτρέποντας την εξοικονόμηση ύδατος που καταναλώνεται στην άρδευση. Επιπλέον με τη συγκράτηση των βρόχινων υδάτων γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση και των πλημμυρικών φαινομένων.

Θα τοποθετηθούν 59 υπαίθρια καθιστικά στη σκιά των δέντρων και 5 κρήνες με πόσιμο νερό. Ακόμη, 112 σύγχρονα φωτιστικά που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια.

Τα έργα θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του 2021 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 12-15 μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3 εκατ. ευρώ.

Πανεπιστημίου 3

Το έργο θα εξελίσσεται τμηματικά για να μην υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία της πόλης και περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με τη δημιουργία μίνι πάρκων, διαδρόμων τρεξίματος και κίνησης ποδηλάτων, με μικρούς χώρους αναψυχής.

 

 

Comments are closed.