ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΑΤΟΪΟΥ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

Την αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, έργο προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ, ανέλαβε το Τατόι Club, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και με τον Δήμο Διονύσου. Στόχος η αναγέννηση 76.350 τ.μ. δάσους με τη φύτευση 1.081 δέντρων και 9.873 μεγάλων θάμνων.

Οι πυρκαϊές έπληξαν την περιοχή της Βαρυμπόμπης, το κτήμα Τατοΐου και τον Δήμο Διονύσου καταστρέφοντας 67.470 στρέμματα δασικής έκτασης και τώρα βασικό μέλημα των συμμετεχόντων είναι να αποκαταστήσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής, φροντίζοντας παράλληλα να δημιουργηθεί αποτελεσματική αντιπυρική ζώνη προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, δυτικά της οδού Ερυθραίας.

Το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση εκδηλώθηκε έπειτα από τη θέσπιση από την πολιτεία διαδικασιών παροχής δωρεάς από ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι καταστροφές που προήλθαν από την πυρκαγιά.

Η σχετική πρόταση αφορούσε δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ. Το ποσόν θα συγκεντρωθεί με τη συνδρομή, την εγγύηση του κ. Ιωάννη Μυτιληναίου και με τη στήριξη των μελών του ΤΑΤΟΪ Club.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για την υλοποίηση της αναδάσωσης έχει πραγματοποιηθεί εκτενής μελέτη για τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής και τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές αναδάσωσης, ώστε να επιλεχθούν τα κατάλληλα φυτικά είδη, που όχι μόνο θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος, αλλά θα το προστατέψουν και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Θα χρησιμοποιηθούν πλατύφυλλα αυτοφυή είδη, που θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική ελέγχου πυρκαγιών, και θα συμβάλλουν παράλληλα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θα φυτευτούν 1.081 δέντρα και 9.873 μεγάλοι θάμνοι, επαναφέροντας τη ζωή σε 76.350 τ.μ. έκτασης.

3

Comments are closed.